Cerebrale parese

Cerebrale parese (ook wel cerebral palsy of CP genoemd) is een houdings- en bewegingsstoornis die voortkomt uit een beschadiging in de hersenen. Het dagelijks leven met cerebrale parese brengt grote fysieke beperkingen met zich mee. Eén van die beperkingen is ernstige spasticiteit. CP wordt meestal veroorzaakt door factoren voor de geboorte: zuurstofgebrek doorgegeven aan het kind voor de geboorte, via infectieverspreiding van moeder op kind of genetische aandoening.

Symptomen cerebrale parese

Er worden 3 verschillende typen CP onderscheiden:

  1. Het spastische type, spierstijfheid;
  2. Het dyskinetische type, ongewilde bewegingen;
  3. Het atactische type, problemen met coördineren van bewegingen en bewaren van evenwicht.

Andere symptomen kunnen zijn:

  • IQ lager dan normaal
  • Vermogen om zich te voeden kan ernstig worden beperkt

Het selecteren van de juiste zorgstoel

Het is erg belangrijk dat de stoel voor patiënten met Cerebrale parese verstelbaar is. Hierdoor kan deze aan de veranderende behoefte van de persoon voldoen. Cognitieve veranderingen kunnen het vermogen van de patiënt om te 'leren' van nieuwe producten en activiteiten verminderen. Hierdoor is het dus raadzaam voor een stoel te kiezen die gemakkelijk is aan te passen en die zorgt voor continuïteit en vertrouwdheid.

Vemcare kan u van advies dienen welke zorgstoelen en opties in het bijzonder zeer verstelbaar zijn en aan personen met CP veel bovenlichaam ondersteuning bieden. Per persoon kan dit individueel aangepast worden zodat het hoofd beschermd is en de wervelkolom goed is uitgelijnd.

Ieder mens is anders en daarom is het uiteraard belangrijk om de kennis van de patiënt, persoonlijke voorkeuren en houdingen mee te nemen in de beslissing welke Vemcare zorgstoel te gebruiken.

Waar bent u naar op zoek?

Stuur door of deel...

              Vragen over Vemcare?