Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast. Zij uit zich o.a. in onwillekeurige (choreatische) bewegingen die langzaam verergeren en een verscheidenheid van psychiatrische symptomen, waaronder persoonlijkheidsveranderingen en verstandelijke achteruitgang. 

Symptomen ziekte van Huntington

Beginnen te verschijnen tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar;

 • Lichamelijke klachten:
 • Oncontroleerbare spierbetrekkingen;
 • Onvrijwillige romp en armbeweging;
 • Lopen met een brede, ongelijke gang;
 • Emotionele symptomen;
 • Depressie;
 • Prikkelbaarheid;
 • Algemene veranderingen in de persoonlijkheid die uiteindelijk doorstromen naar dementie;
 • Meer vatbaar voor infecties en ziekten;
 • Vooral moeilijk weerstand tegen infecties van de luchtwegen;
 • Leidt tot fysieke zwakheid.

Huntingtonstoel Blauw ni

Het selecteren van de juiste zorgstoel

De Vemcare Huntingtonstoel is speciaal ontworpen voor mensen met de ziekte van Huntington. Door de onwillekeurige bewegingen kunnen deze cliënten zich bezeren in de reguliere stoelen. De Vemcare Huntingtonstoel biedt een veilige, gewatteerde omgeving en is robuust genoeg om ​​constante, krachtige, onwillekeurige bewegingen te weerstaan​​. De hoge armleuningen en grote zitvalling van de Huntingtonstoel zorgen voor een veilige positie van de cliënt.

Door het comfort en de geborgenheid, de specifieke zithoek, de aanpasbare zitvalling en beenondersteuning van de Vemcare Huntingtonstoel komt de patiënt zowel motorisch als psychisch tot rust.

Comfort en veiligheid

De zithoek is bij levering in te stellen. De instelling van de zithoek is afhankelijk van de wens van de cliënt, maar is daarnaast ook van belang bij ernstige chorea. Hoe dieper de zithoek, hoe meer optimaal iemand wordt omsloten en hoe minder kans dat diegene uit de stoel beweegt/valt.

Er is bij de ontwikkeling van de Vemcare Huntington stoel rekening gehouden met de heftige chorea. Daardoor is er gekozen voor een zeer robuust framewerk met zo min mogelijk scharnierpunten en is er gebruik gemaakt van kwalitatief goed materiaal zoals wielen + rem en bekleding. Extra losse hoezen zijn eveneens op verzoek van de ergotherapeuten door ons ontwikkeld om zo slijtage van de stoel tegen te gaan en ter bescherming van de stoel tegen eventuele incontinentieproblematiek.

Door de juiste zithouding en vormgeving van de Vemcare Huntingtonstoel wordt het comfort sterk vergroot. De stoel is zeer stevig en stabiel uitgevoerd, bestand tegen de hevige onwillekeurige bewegingen van de patiënt en biedt veiligheid voor zowel de cliënt als het verzorgend personeel. 

De Vemcare Huntingtonstoel is voorzien van stevige wielen met een rem. Door middel van een duwbeugel is het erg gemakkelijk om de mensen te verplaatsen zonder extra transfer. De ruimte onder de Vemcare Huntingtonstoel is dusdanig dat er een tillift onder gereden kan worden.

Door de vele bewegingen slijt de gangbare bekleding enorm snel. Vemcare heeft een bekleding gevonden met een zeer hoge slijtvastheid. De Vemcare Huntingtonstoel wordt bekleed in kunstleer en voorzien van een losse, wasbare stoffen hoezenset.


Meer informatie over deze stoel>>

Waar bent u naar op zoek?

Stuur door of deel...

              Vragen over Vemcare?