Kantelsysteem

Alle zorgstoelen en relaxfauteuils zijn te voorzien van een extra kantelstand waardoor de benen hoger komen te liggen dan de heupen. Naast het feit dat dit bijzonder comfortabel voelt is het ook fysiek van belang. Het zorgt er namelijk voor dat de rug wordt ontlast.

Doordat de rugleuning en zitting in één beweging samen naar achteren kantelen, blijft de stand van het bekken intact. Hierdoor krijgt men geen bolle rug en dit verminderd de rugklachten drastisch.

Vocht in benen

Door deze kantelpositie komen de benen hoger of gelijk aan het hart te liggen. Hierdoor is de vochtafvoer uit de benen optimaal. Mensen met vocht in de benen doen dit vaak ook al in bed. Dan wordt het voeteneind iets hoger gezet. 

Bij het zitten noemen we dit de "zero gravity" positie. De positie zonder zwaartekracht.

Onderuit zakken

Bij fauteuils die niet voorzien zijn van het kantelsysteem gaat de stoel niet in het geheel achterover. Door de zwaartekracht schuift het lichaamsgewicht onderuit in de stoel. Hierdoor wordt de onderrug gebogen. Daarnaast kan door het schuiven irritatie van de huid ontstaan. Door het kantelsysteem wordt het lichaam in de stoel “gehouden”en krijgt de rug de gewenste ondersteuning.

Voorover buigen

Om het onderuit zakken tegen te gaan proberen mensen om zo recht mogelijk te blijven zitten. Hierdoor kan de bovenzijde van de romp de neiging hebben om juist wat voorover te buigen. Het gevolg kan een kyphose zijn, een kromming met de bovenrug naar achteren. Doordat het hoofd naar voren hangt brengt dit vaak klachten aan schouders met zich mee.

Bij een forse kyphose gaat de blik meer naar beneden en rechtop zitten kost steeds meer moeite. Gekanteld achterover zitten vanuit de zitting zorgt ervoor dat het bovenlichaam weer meer contact krijgt met de rugleuning en het blikveld weer op de juiste hoogte komt.

afb kantelsysteem
JC front kantelstand

Waar bent u naar op zoek?

Stuur door of deel...

              Vragen over Vemcare?